Hoe de hitte te verslaan – Koel blijven tijdens hittegolven in de zomer

Nu de temperaturen in het hele land stijgen en we ons in een hittegolf bevinden, is het belangrijker dan ooit om koel te blijven en de hitte te verslaan. Hier zijn vijf tips die u kunt gebruiken om ervoor te zorgen dat u en uw gezin veilig blijven tijdens de heetste zomerdagen.

Kleed je goed – Draag Verwarmde bodywarmer lichte kleding die gemakkelijk ademt. De meeste experts adviseren over het dragen van katoen. Er zijn nieuwe kledingproducten op de markt die helpen om je koel te houden en vocht af te voeren. Kijk eens bij je plaatselijke sportwinkel. Het dragen van lichtgekleurde kleding helpt de zon te weerkaatsen. Blijf uit de buurt van donkere kleding die je warmer kan maken.

Doe het rustig aan – Het wordt aanbevolen dat u op erg warme dagen uw fysieke activiteit buitenshuis beperkt. Zeker tijdens de heetste momenten van de dag. Als je normaal gesproken buiten sport, is het op deze warme dagen verstandig om dat te verplaatsen naar vroeg in de ochtend of heel laat in de avond. Als je buiten moet zijn, vertraag dan en neem de tijd.

Blijf gehydrateerd – Houd een fles water bij je op die echt warme dagen. Je gaat veel water verliezen door te zweten als de temperatuur stijgt. Zoals we in eerdere artikelen hebben vermeld, moet u een fles water invriezen en deze gedurende de dag bij u houden. Het ijs zal langzaam smelten waardoor je van ijskoud water kunt genieten.

Blijf binnen – Als uw huis airconditioning heeft, blijf dan binnen om koel te blijven. Als je geen airconditioning hebt, ga dan naar het winkelcentrum, een bioscoop of je openbare bibliotheek.

Eet minder – Velen van ons die gewend zijn om gezond te eten, eten al vaker kleinere maaltijden gedurende de dag. Spreid tijdens de warmste dagen van het jaar je maaltijden uit en eet minder maar vaker. Als je te veel eet en het vervolgens warm krijgt, loop je het risico ziek te worden en mogelijk uit te drogen van het ziek zijn.
Hittegerelateerde verwondingen ontstaan wanneer het lichaam zichzelf niet langer koel kan houden. Op erg hete en vochtige dagen kan het lichaam echt moeite hebben om koel te blijven. De luchtvochtigheid maakt het moeilijker voor het lichaam om koel te blijven omdat zweet niet zo snel verdampt. Bepaalde groepen mensen lopen ook meer risico op hittegerelateerde verwondingen, zoals ouderen, kinderen, baby’s en mensen met chronische ziekten. Wees een goede buur en check even bij je buren tijdens deze hete dagen om er zeker van te zijn dat ze het goed redden.

Volgens het Rode Kruis zijn er drie categorieën hittegerelateerde ziekten.

Leer de tekenen van hittegerelateerde ziekten te herkennen.

Hittekrampen – Hittekrampen treden op als gevolg van een verlies van vocht en een verlies van elektrolyten. Symptomen van hittekrampen zijn spierkramp en pijn. Dit is een vroeg teken dat het lichaam het moeilijk heeft om met de hitte om te gaan.

Hitte-uitputting – Gebeurt tijdens zware inspanning of andere activiteiten in hete en vochtige omstandigheden. Symptomen zijn: bleke of rode huid, overmatig zweten, hoofdpijn, misselijkheid, zwakte en uitputting.

Hitteberoerte – Hitteberoerte is levensbedreigend. Een persoon die lijdt aan een hitteberoerte heeft niet langer het vermogen om zichzelf koel te houden. De mechanismen van het lichaam die de temperatuur regelen, zijn uitgeschakeld en werken niet meer. Tekenen van een hitteberoerte zijn veranderingen in het bewustzijn, een droge huid, braken en een hoge lichaamstemperatuur.